Sportfysiotherapie


Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut is specialist in het analyseren van sportbewegingen en het behandelen van blessures bij zowel recreatieve sporters als topsporters. Daarnaast is de sportfysiotherapeut in staat om een sport specifieke beweging te verbeteren en aan te passen nog voordat er klachten ontstaan zijn. Kenmerkend voor sportfysiotherapie is dat de hele beweging geanalyseerd wordt bij het ontstaan van klachten in een lichaamsdeel. Zo worden klachten ontstaan door een verkeerde beweging verderop in het beweegpatroon niet alleen verholpen maar wordt er ook voorkomen dat deze vaker terug gaan keren.

Aan de hand van de bewegingsanalyse zal oefentherapie toegepast worden die specifiek afgesteld is op de hiaten tijdens het bewegen en zoveel mogelijk gericht wordt op de sport die u beoefent.

Wanneer naar de sportfysiotherapeut?

Als u tijdens het sporten een blessure hebt opgelopen of al langere tijd met een blessure kampt kan sportfysiotherapie voor u uitkomst geven. Ook als u een acute blessure (zoals enkelletsel, opgelopen hebt zonder te sporten. Als u tijdens het sporten beperkt bent in het uitvoeren van een sport specifieke beweging kan er samen met de sportfysiotherapeut gekeken worden naar de oorzaak hiervan en kan er naar een oplossing toegewerkt worden. Voorbeelden van klachten die een sportfysiotherapeut kan behandelen, zijn;

-        Acute enkelblessure

-        Knieklachten

-        Schouderproblematiek

-        Klachten op meerdere locaties tijdens het uitvoeren van de sport

-        Loopanalyses bij hardlopers

Hoe gaat de sportfysiotherapeut te werk?

Tijdens de intake worden de klachten besproken en zal er een lichamelijk onderzoek plaats vinden om te bepalen of er schade aan weefsel aanwezig is. Aan de hand van uw hulpvraag wordt er een behandelplan opgesteld.

Doorgaans volgt er een bewegingsanalyse om te kijken waar de knelpunten tijdens het uitvoeren van de sport zitten. Daarnaast kan er behandeling noodzakelijk zijn om eventueel aangedaan weefsel te helpen herstellen. Oefentherapie zal hier altijd een onderdeel van uitmaken. Verder in de revalidatie zal er in de training naar de specifieke sportbeweging toegewerkt worden om deze te optimaliseren. De oefentherapie zal individueel plaatsvinden om tijdens iedere training de oefeningen aan te passen aan de persoonlijke belastbaarheid.

Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Kosten van sportfysiotherapie
Behandeling door een sportfysiotherapeut valt onder de normale fysiotherapie. Voor personen tot 18 jaar zit fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Kijk bij uw verzekering na hoeveel behandelingen u vergoedt heeft. 

Wilt u weten of sportfysiotherapie wat voor u is? Laat u door ons informeren.