EPTE (percutane electrolyse) therapie


EPTE therapie, de behandeling bij langdurige en hardnekkige peesklachten.
Percutane electrolyse (PE) is een innovatieve en effectieve behandelmethode voor de behandeling van (chronische) peesklachten. Er is sprake van chronische peesklachten (tendinopathieën) als deze langer duren dan 3-4 maanden en geen vermindering van de pijn of de klacht wordt waargenomen.

Percutane electrolyse is een behandeltechniek die ontwikkeld is voor deze (chronische) tendinopathieën. Bij de tendinopathie wordt onder echogeleiding een naaldje in het te behandelen gebied ingebracht. Een zwakke elektrische prikkel zorgt vervolgens voor het therapeutische effect. In Nederland is percutane electrolyse nog relatief nieuw. In het buitenland past men deze methode al frequent met veel succes toe. Wat moet u zich hierbij voorstellen?
 
Aan de hand van de “donutmetafoor” leggen we uit waarom “traditionele” behandeling van peesproblemen regelmatig faalt. Stel u zelf een degeneratieve (aangedane) pees voor als een donut.



Het deeg is het normale peesweefsel. Het gat stelt het aangedane peesweefsel voor. Dit aangedane weefsel doet niet meer mee in het herstelproces van de rest van de pees. Belastingsprikkels komen niet (goed) aan in dit gedeelte van de pees. Training alléén leidt in dat geval niet tot blijvend resultaat.

Ja, met training wordt het omliggende gezonde peesweefsel beter belastbaar en verminderen de klachten. In feite behandelen we dan alleen de donut en niet het gat. Het aangedane  deel wil je juist in de behandeling betrekken. Percutane electrolyse pakt ook deze zone specifiek aan waarna training wél het gewenste effect bereikt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat percutane electrolyse onderdeel is van een totaalbehandeling van peesklachten. Geen behandeling op zich. Hier komen we later nog op terug.

Er wordt een elektrode dicht bij het te behandelen gebied geplaatst en wordt onder echogeleiding een soort acupunctuurnaald in het aangedane deel van de pees geprikt. Door de electroden wordt een zwakke stroom geleid. U kunt hierbij enig ongemak ervaren.





Wat gebeurd er?
Bij tendinopathieën verandert de zuurgraad van het peesweefsel. Electrolyse stuurt een elektrische lading door het aangedane weefsel precies op de plek waar het nodig is. Zo wekt percutane electrolyse een fysiologische ontstekingsreactie op wat leidt tot de volgende lokale effecten:

·         de PH-waarde verhoogt en de zuurgraad normaliseert
·         de bloedcirculatie verbetert
·         de migratie van weefselherstellende stoffen naar de aangedane plek wordt gestimuleerd
·         tenocyten worden aangezet tot de aanmaak van nieuwe, trekvaste collagene vezels

Er ontstaat een gunstig milieu voor de synthese en herstel van het peesweefsel. De voorwaarden voor herstel zijn weer aanwezig. En de pees? Die past zich nu wél positief aan op toenemende belasting. Met een uitgekiend oefenprogramma helpen wij u weer opgang.

Bij welke peesaandoeningen helpt EPTE?
EPTE therapie werkt met name voor peesaandoeningen en niet voor slijmbeursontstekingen, problemen aan gewrichtskapsel en verkalkingen in pezen.

De meest wetenschappelijke bewijzen zijn er voor de volgende pezen:
·         Achillespees
·         Fascia plantaris (hielspoorklachten)
·         Supraspinatuspees (schouderpees)
·         Kniepees (Jumpersknee, Os-good Slatter)
·         Pees van de onderarm (tennis- of golferselleboog).

Hebt u langdurige peesklachten maak dan een afspraak en laat u verder informeren over de mogelijke EPTE behandeling.