Manuele therapie


Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Een fysiotherapeut die na zijn opleiding aanvullend een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd, mag zich manueel therapeut noemen. De manueel therapeut is specialist in het onderzoeken en behandelen van aandoeningen die gerelateerd zijn aan de bewegingen van gewrichten. Door de specialisatie is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen en te behandelen.

Door middel van aantal technieken kan de manueel therapeut het functioneren van de gewrichten verbeteren en de pijn die u ervaart verminderen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.


Wanneer naar de manueel therapeut?

Als een gewricht niet goed beweegt, een beweging blokkeert of pijn geeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen, zijn:

-          Nekpijn
-          Hoofdpijn en duizeligheid (bepaalde vormen)
-          Schouder- en armklachten
-          Rugklachten
-          Heupklachten
-          Bewegingsbeperkingen door artrose (in de volksmond “slijtage” genoemd)
-          Blokkeringen van de gewrichten in de pols/hand en enkel/voet

 
Hoe gaat de manueel therapeut te werk?

Tijdens de intake gaat de manueel therapeut aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek op zoek naar de oorzaak van de klachten. Wanneer dit vastgesteld is wordt er samen met de patiënt besloten om manueel therapeutisch te behandelen en aan de hand van de hulpvraag wordt er een behandelplan opgesteld.

 Tijdens de behandeling gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast om de gewrichten beter te laten functioneren. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Kosten van manuele therapie
Voor personen tot 18 jaar zit manuele therapie in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden manuele therapie wel. Of dit ook voor u geldt, hangt af van uw verzekering. 

Wilt u weten of manuele therapie wat voor u is? Laat u door ons informeren.