COPD


De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, aandoeningen die niet of niet geheel omkeerbaar zijn.

Chronische bronchitis: hierbij zijn de bronchiën, dit zijn de vertakkingen van uw luchtpijn naar uw longen, steeds ontstoken. Hierdoor maakt uw lichaam meer slijm aan wat het ademhalen bemoeilijkt.

Longemfyseem: hierbij zijn er beschadigingen aan de longblaasjes waardoor ze langzaam verloren gaan. Deze longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof naar het bloed wordt vervoerd en afvalstoffen vanuit het bloed in de longen terecht komen. Spieren en organen hebben voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Hoe minder gezonde longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Symptomen COPD
·        benauwdheid
·        hoesten
·        slijm ophoesten
·        kortademigheid
·        vermoeidheid
·        weinig spierkracht
·        gewichtsverandering

Komen de hierboven genoemde symptomen van COPD u bekend voor? Denkt u daarom dat het beter is om lichamelijk inspanning te vermijden om deze klachten te voorkomen? Het tegenovergestelde is waar!

Uit onderzoeken is gebleken dat bewegen wanneer u COPD heeft juist extra belangrijk is. Bij minder bewegen nemen de klachten sneller toe en uw mogelijkheden versneld af.

COPD en Fysio FM
Wij zijn aangesloten bij het Chronisch Zorgnet en gespecialiseerd in deze problemen. We kunnen u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kunnen we u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken door hoesten en/of huffen. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen. Zo proberen we exacerbaties (longaanvallen: verergering of toename van klachten) te voorkomen.

Conditie
Misschien vindt u het moeilijk de conditie op peil te houden, te verbeteren of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. Wij leggen uit wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stellen wij een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen en een actievere leefstijl ontwikkelen.

Huffen en hoesten
Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij COPD-patiënten kunnen de luchtwegen bij ongecontroleerd hoesten dichtgedrukt worden en dit kan het averechts werken. Wij leren u een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken (huffen) en op te geven (huffen en gecontroleerd hoesten). Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.

Exacerbatie
Als u een infectie doormaakt kan het moeilijk zijn om te bewegen. U hoest en uw kortademigheid neemt toe en uw conditie gaat achteruit. Het is echter erg belangrijk om het bewegen zo snel mogelijk weer op te pakken, om verdere achteruitgang te voorkomen. Wij kunnen u hierbij ondersteunen.

Ademen
Als u kortademig bent kunnen we u leren uw ademtechniek en -tempo aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook met ontspanningsoefeningen kunnen we u helpen.

Gezond eten
Mensen met COPD zijn vaak te zwaar (BMI>25) of juist te licht (BMI<20). Hierdoor kan uw conditie achteruit gaan. Vooral bij ondergewicht is er kans op spierafname en is het belangrijk om eiwitrijk te eten. Daarom werken we samen met een diëtist.