Inloop spreekuur Hooikoorts

27 maart 2019 12:00 Hooikoortsklachten? Kom tapen bij Fysio FM

Het voorjaar is dit jaar al vroeg begonnen en dat betekent voor veel mensen dat ze weer last krijgen van een loopneus, niezen, verstopte neus, benauwdheid, branderige- of traanogen of zelfs vermoeidheid en koorts, oftewel hooikoorts.

Hooikoorts is een te heftige reactie van het afweersysteem op stuifmeel. De meerderheid van de mensen die last heeft van hooikoortsklachten slikt hier medicatie voor. Niet voor iedereen werkt dit even goed. Naast de medicatie wordt ook het tapen tegen hooikoortsklachten steeds bekender.

Het tapen wordt in dit geval gedaan met medical tape, gekleurde elastische tape. Door het toepassen van deze tape kunnen de hooikoortsklachten sterk verminderen of kan ervoor zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt.

Medical tape bevat geen medicinale toevoegingen en toch blijkt uit twee inventarisaties (pilots in 2016 en 2017) dat 84% flinke verlichting heeft door medical taping bij hooikoortsklachten. Het antwoord op de vraag hoe dat kan, lijkt vooral te zitten in de kalmerende werking die medical taping heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het zenuwstelsel.

Hooikoorts begint meestal in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Een verstopte neus/loopneus en niesbuien worden door mensen met hooikoortsklachten genoemd als meest irritante symptomen. Ook jeukende c.q. rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte zijn veel voorkomende klachten.

De medical tape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het zenuwstelsel in het lichaam prikkelen die verbonden zijn met de luchtwegen en hierop een positieve werking hebben. De hooikoortsklachten nemen hierdoor af of verdwijnen zelfs tijdelijk.Voor meer informatie over de taping of de resultaten van de onderzoeken kijk op https://www.fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts/


Fysio FM wil iedereen met hooikoortsklachten de gelegenheid geven om de werking van de tape te ervaren en organiseert een hooikoortstape-inloop voor mensen die het tapen uit willen proberen. Zaterdag 30 maart tussen 10:00 en 12:00 uur kan iedereen de hooikoorts tape laten aanbrengen. Op zaterdag 6 april en 13 april is een tweede en derde inloop van 10:00 tot 12:00 uur. Hierbij kan voor het eerst, of opnieuw getapet worden tegen een vergoeding van € 5,- . Tapen op andere dagen kost € 12,50. Fysio FM vindt u aan Boslaan 28a in Emmeloord naast het zwembad De Bosbad.