Looptraining etalagebenen in Emmelerbos

11 april 2019 10:00                                      

Mariëtte Snels en Hinke Hospes, beide fysiotherapeut in Emmeloord gaan per 16 april starten met looptraining voor mensen met etalagebenen in het Emmelerbos.

Etalagebenen is de volksterm voor ‘claudicatio intermittens’. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

Veel van deze mensen gaan zo ongemerkt steeds minder bewegen. De auto wordt steeds vaker gebruikt en stiekem dichterbij geparkeerd. Dat juist lopen de oplossing is, weten veel mensen niet. Veel mensen komen dan pas ook laat naar ons toe voor looptraining. De problemen zijn dan vaak al heel groot. Looptraining helpt dan zeker nog. Veel leed kan voorkomen worden als mensen eerder komen, aldus Mariëtte en Hinke.

Ze gaan dan bij ons op de loopband lopen. Hier zien we veel vooruitgang. Buiten lopen blijft vaak een probleem. Om dit aan te pakken, organiseren wij een looptraining buiten.

We starten op dinsdag 16 april om 19.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariëtte Snels van Fysio FM (0527-616824) of Hinke Hospes-Boonstra van Fysiomotion (06-12803041)