Hooikoortstape

Medical taping tegen hooikoorts

 

Het voorjaar is weer begonnen en dat betekent voor veel mensen dat ze last krijgen van een loopneus, niezen, verstopte neus, benauwdheid, branderige- of traanogen of zelfs vermoeidheid en koorts. Al deze klachten zijn symptomen van hooikoorts.

Hooikoorts is een te heftige reactie van het afweersysteem op stuifmeel. De meerderheid van de mensen die last heeft van hooikoortsklachten slikt hier medicatie voor. Niet voor iedereen werkt dit even goed. Naast de medicatie wordt ook het tapen tegen hooikoortsklachten steeds bekender.

Net zoals door een massage invloed kan worden uitgeoefend op segmentale relaties binnen het lichaam, heeft een behandeling met Medical tape ook effect op de segmentale structuren met als voordeel dat tapen een 24- uurs behandelmethode is.

De term ‘segmentale relatie’ betekent dat er een relatie en interactie bestaat tussen ingewanden, huid, spier- en skeletstelsel. Deze relatie is gebaseerd op de innervatie vanuit het zenuwstelsel . Vanuit één ruggenmergssegment wordt een bepaald deel van de huid, het skelet, de spieren en ingewanden aangestuurd; men spreekt van ‘segmentale innervatie’. Alle lichaamsdelen die bij één ruggenmergssegment behoren hebben via zenuwwegen onderling invloed op elkaar. Zo kan de tape via de huid invloed uitoefenen op de longen.

Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken). De tape blijft een week zitten. In deze eerste week treedt over het algemeen verbetering op. Soms komt het voor dat de klacht eerst verergert. Om de tape optimaal te laten werken is het noodzakelijk om de tape na een week te vernieuwen. Patiënten geven aan dat ze na de behandeling met de tape over meer longinhoud beschikken en dat ze minder medicijnen nodig hebben.


Ervaringen Fysio FM

De ervaring in de praktijk van Fysio FM is veelbelovend en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij hooikoortsklachten. De werking is niet wetenschappelijk bewezen, maar in de praktijk wel. Uit kleinschalig onderzoek, dat Fysio FM vorig jaar heeft afgenomen bij de mensen die de tape hebben laten plakken, blijkt duidelijk een afname van de ervaren klachten. De klachten werden gescoord met een cijfer van 0 tot 10, waarbij 0 geen klachten is en 10 erg veel klachten. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, zijn de ervaren klachten voor brandende ogen afgenomen van een 7,2 voor de eerste tape naar een 0,7 na de derde keer tapen. Voor het niezen geldt een klachten vermindering van 6,3 punten naar 2,2 punten.

Kijk ook voor meer ervaringen en informatie op de site www.fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts/